Wat kun je verwachten

De kracht van zacht bewegen

Er bestaan eeuwenoude bewegingsvormen met vloeiende bewegingen op de golfslag van je adem. Dat kan in het begin wat slapjes of zweverig overkomen. Maar schijn bedriegt, want iedere vezel in je lichaam wordt aangeraakt. Dat voel je ook doordat je dieper slaapt en je conditie verbetert.

Vitaal, soepel en toch stevig op je voeten

De medische wetenschap ziet deze benadering inmiddels als één van de veiligste en beste activiteiten die bijdragen aan een vitale actieve oude dag: gewrichten en pezen worden weer soepeler, beenspieren sterker, gevoelscontact met de vloer en de coördinatie verbetert. Bovendien maakt het de geest wakker en alert.

Lees meer: https://www.ntvg.nl/artikelen/minder-vallen-door-tai-chi

Plezier in oefenen met veel humor en een milde blik

Misschien heb je nog slechte herinneringen aan de gymnastiek vroeger. Ben je bang voor kritiek of dat je niet goed genoeg beweegt. In het Beweegcafé doen we het heel anders. Vergeet uiterlijk mooi nadoen. Jouw beweging is altijd goed: alles draait om ontdekken en experimenteren.

De basis: alles is één en alles is anders

Alles is één: diverse routines voor souplesse en balans

Een routine bestaat uit een serie van meerdere bewegingen. Deze vaste vormen geven je houvast. Daar kun je ook thuis verder mee oefenen. Soms speels en vrij, soms heel precies en langzaam. Soms swingend op allerlei soorten muziek, soms traag bewegend op de golfslag van je adem. Luisterend met je oren naar geluiden van buitenaf en dan weer “luisteren van binnenuit” naar de subtiele sensaties in lijf en leden. De vormen zijn gebaseerd op eeuwenoude Chinese bewegingsvormen (Taiji chuan en Qi Gong, ook wel geschreven als Tai Chi en Chi Gong).

Zo leer je spelenderwijze meer over:

  • Balans,
  • juiste houding,
  • stabiel staan en
  • links-rechts coördinatie,
  • de juiste inspanning.

 

Alles is anders: het hart van de cursus ontstaat in jouw beweging

Onze lichamen hebben allemaal een andere levensgeschiedenis en vaak al heel wat meegemaakt. De routines zijn eigenlijk een soort wandelroutes. We lopen allemaal in dezelfde richting, maar wel op je eigen manier: grote stappen, kleine stappen, een ommetje en een praatje, korter of langer even zitten en een kopje koffie of thee.

De “goede beweging” bestaat niet

Je krijgt handvatten om zelf gevoel te ontwikkelen voor minder en meer geschikte houdingen. Enkele voorbeelden:

  • Ademhaling als barometer voor forceren
  • Coördineren van ademhaling en beweging;
  • Herkennen van de aparte draaipunten in het lichaam.

De oefeningen passen bij iedere leeftijd, conditie en postuur

Iedereen mankeert wel wat. Hier kom je niet om imiteren, maar om uit te proberen: hoe kan jij de beweging wél uitvoeren: misschien kleiner, lager, zittend, langzamer?

Je pakt gewoon een stoel als je moe bent. Drinkt een slok water tussendoor. Of komt een keer alleen kijken, omdat je die dag geen puf hebt. Dat is ook bewegingsvrijheid.

Oefenen voor nu en later in je dagelijks bestaan

Deze plek draait niet om een paar mooie bewegingen 1 keer per week in de les. Je nieuwe lichaamsbewustzijn gaat doorwerken in al je bezigheden: hoe je staat, loopt, zit achter je computer, fietst of afwast; hoe je wacht bij de kassa, op de trein, op de kopieermachine of het koffiezetapparaat.

Goed voor je lijf, goed voor je hersenen, goed voor je welbevinden.

“ Veel ouderdomsklachten blijken dan ook klachten door jong aangeleerde verkeerde bewegingspatronen”

citaat van een danseres op leeftijd

Iets om echt tot je door te laten dringen: we kunnen niet alles beter maken, maar je kan tot op hoge leeftijd nog altijd een stuk soepeler worden. Je zult verstelt staan wat je nog kan, als je je lichaam echt de kans geeft.

Na de cursus: Beweegcafé als inspiratie bron

De ervaring leert dat meedoen uiteindelijk smaakt naar meer. Hopelijk smaakt de cursus voor jou naar meer. Je hebt genoeg houvast om een eigen clubje te vormen: samen de routines oefenen of zelfs nieuwe dansjes bedenken. Met je eigen muziek voorkeuren. Of durf je de stoute schoenen aan te trekken om iets heel nieuws (of ouds) op te pakken: weer op ballroom dansen, Taiji chuan, Qi gong, Yoga of Salsa.