Over Lies Bijl

Trainer Body-Mind beweging, Mindfulness trainer/Supervisor, Taiji en Qi Gong     gespecialiseerd in Tai Chi Flow volgens de “Harvard University Medical Guide to tai chi.”

de fijnste beweging voor herstel en behoud van vitaliteit, soepelheid en balans.
De rode draad in mijn werk:

  • plezier in bewegen
  • gebaseerd op de meest recente Westers medisch wetenschappelijke kennis
  • in combinatie met de prachtige eeuwenoude bewegingsvormen uit de Traditionele Chinese geneeskunst.

Tot mijn groot plezier mocht ik op mijn 70ste nog aan een gespecialiseerde opleiding beginnen in Boston gebaseerd op de Harvard University Guide to Tai Chi. Deze Teacher Training is ontwikkeld door Peter Wayne. Zijn unieke kennis van de traditionele Chinese Geneeskunst zet hij in voor onderzoek aan o.a. de Harvard University. Meer lezen: zie “research”.

“Tai Chi is playing”

Daarnaast blijft hij onvermoeibaar lesgeven, zodat mensen zelf kunnen ervaren hoezeer Tai Chi je goeddoet, ook en misschien juist als je ouder bent of herstellende van ziekte of al jaren niet meer in beweging bent geweest. Ja, het vraagt tijd en aandacht en inzet. Maar daar krijg je ook wel wat voor terug. Hij is voor mij een inspiratie om deze prachtige levenskunst door te geven. Na 45 jaar heb ik er nog steeds intens plezier in. Dat had ik nooit kunnen voorzien, want de start van mijn verhaal was noodgedwongen.

Oud op mijn twintigste

Ik viel zelf al jong buiten de sportboot. Een zware hersenschudding zette mijn leven op de kop. Ik voelde me 80, terwijl mijn leeftijdgenoten zich volop in het leven stortten. In de gezondheidszorg bestond de enige hulp uit de slogan “hier moet je mee leren leven”. Daar wilde ik me niet bij neerleggen.

Upload Image...

Groningen in de jaren 70: alternatief bewegingscentrum De Tuin

Uit wanhoop stapte ik deze voor mij vreemde alternatieve wereld binnen. Daar kon ik wél mee komen. Binnen de kortste keren kon je me vinden bij Taiji Chuan, Qi Gong, Shiatsu massage, Body weather laboratory van Min Tanake. Een prachtige tijd, toen de beste docenten uit China en Japan nog nauwelijks Engels spraken en voor heel schappelijke vergoeding les gaven.

Een dubbel leven voor mij: in mijn dagelijks leven werkend in de reguliere gezondheidszorg (Gezondheidsvoorlichting bij een Provinciale Kruisvereniging) en al mijn vrije tijd bezig met toen nog vrij onbekende helende vormen.

Door die lessen voel ik me nu, in mijn zeventigste levensjaar, fitter, sterker en soepeler dan in die eerste jaren na mijn hersenschudding.

Het goede van West en Oost verenigen

Mijn hele werkend bestaan zocht ik naar wegen om het goede uit beide werelden te verenigen. Ik ben zelfs op mijn 45ste opnieuw naar de Universiteit gestapt. Om onderzoek te starten naar de waarde van Mindfulness voor mensen met een Chronisch Vermoeidheid Syndroom. Het geeft grote voldoening, dat Westers medisch onderzoek inmiddels haar eigen bewijzen vindt voor de werkzaamheid van oude Chinese bewegingsvormen. We weten nu dat bindweefsel in ons hele lichaam tot op hoge leeftijd onvoorstelbaar genezende capaciteiten houdt. Beweging blijkt de sleutel die we zelf in de hand hebben.

Dit was de start van de introductie van Mindfulness in Groningen.

Op de schouders van vele dierbare docenten

Zonder af te doen aan al hun wijze lessen, noem ik hier de twee mensen die de grootste invloed hebben op mijn stijl van les geven:

Chung Liang

inmiddels 85 jaar oud: danser / choreograaf / Taiji docent

Hij heeft de gave om je van binnenuit te laten bewegen. Uit het hoofd, in je lichaam. Die muziek, letterlijk, gebruikt om je beweging te laten ontstaan vanuit gevoel in plaats van verstand en imitatie. Nooit zomaar. Het ene moment zwieren op walsmuziek wordt een paar minuten later verbonden met hoe je staat of hoe je je armen gebruikt.

Lees verder voor een complete indruk van deze veelzijdige kunstenaar

Jon Kabat-Zinn

de bron van de nu wereldwijd bekende Mindfulness training

Zijn eerste boek heette: “Full catastrophe of living: using the wisdom of your body and mind to face stress, pain and illness. Vrij vertaald: “de volle maalstroom van het leven: de wijsheid van lichaam en geest inzetten om te kunnen leven met stress, pijn en ziekte.” Hij maakte meditatie een geaccepteerde manier om lichaam en geest te ondersteunen in een medische setting. Het is nu moeilijk voor te stellen hoe briljant zijn benadering was in een tijd dat de medische wereld nog met minachting keek aan de alternatieve sector. Wat begon in de kelder van het ziekenhuis is inmiddels een wereldwijd gevolgde methode.
Ik worstelde in Nederland met dezelfde vooroordelen. In 1994 vond ik in Amerika de sleutel om uit de alternatieve hoek te komen. Na mijn stage aldaarschreef ik het eerste Nederlandse werkboek. In 1996 gevolgd door de eerste cursus in Groningen.
Zie: introductie van Mindfulness in Groningen.

lees verder

Meer blogs lezen? Kijk op https://relaxmore.nl/blogger/lies-bijl/

De aanloop naar het Beweegcafé

Sinds mijn pensioen groeide mijn behoefte om (bewegings)rijkdom te delen. In Apeldoorn kon dit idee geleidelijk rijpen door de samenwerking met Ronald de Caluwé en mijn Qi Gong cursussen bij Relax More.

Het laatste duwtje kwam van Gouden Dans. De choreografe Juliette van Ingen maakte met 45 ouderen in de leeftijd van 65-85 jaar een spetterende Danzeon voorstelling. Zij laat zien dat ouderen veel meer kunnen dan ze zelf denken:

“als je ze vertrouwen en respect geeft, absoluut steunt in hun eigenheid, onverstoorbaar blijft onder hun eigen-wijsheid en eindeloos de mantra herhaalt “bewegen gaat niet om mooie pasjes, bewegen gaat om plezier met elkaar”.

Zij laat me zien dat het kan: ontmoeting en plezier en tegelijkertijd serieus nieuwe bewegingen leren. Na 17 lessen stonden daar prachtige mensen te swingen op het podium van Orpheus.

En daar hield het niet op. De Gouden dansenden gaan nog steeds door. Met een WhatsApp-groep blijven ze elkaar inspireren en steunen in de corona tijd.

Met het Beweegcafé Apeldoorn hoop ik deze boodschap verder uit te dragen.

Wil je meer lezen over Lies Bijl ga dan naar https://relaxmore.nl/trainers/lies-bijl/