Basis Tai Chi Dans

Als de sportschool voor jou niet meer past.

Je lichaam voelt kwetsbaarder met grenzen die je vroeger niet had. Opeens passen de vroegere sport activiteiten niet meer. Voor de ene persoon groeit dat besef geleidelijk: steeds een beetje stijver, meer wiebel op de benen, last van je rug. Voor de ander komt deze realiteit plotselingdoor ziekte, een operatie of langdurige stress.

Voor iedereen geldt dat vitaliteit en zelfredzaamheid samenhangen. Het is fijn als je dan kan profiteren van bestaande kennis en ervaring met helend bewegen. In een omgeving met allemaal mensen die – ieder op eigen wijze – met je meebeweegt.

Een unieke ervaring in Theater Orpheus

De ruime kleurrijke foyer geeft ons allen de ruimte om vrij te bewegen. Met als extra’s de enorme wandspiegel die helpt bij het leerproces.
De kans om je als zilveren of gouden oudere de prachtige vloeiende bewegingen eigen te maken. Met bewegingen die simpel beginnen en uitdaging houden. Die je kunt blijven doen tot je honderdste of tot je honderd-en-één bent.

Ervaring is niet nodig. Wel nieuwsgierigheid en blijven komen. Als je de gehele cursus volgt, kun je zelf verder met de korte basis bewegingen. En misschien heb je er zo’n plezier in, dat dat smaakt naar meer.

Bij deze basiscursus horen ook:

  • een oefenboek
  • video’s om thuis te oefenen

Wat kun je aan het eind verwachten?

Aan het einde hiervan ben je bekend met de basiswegingen uit de langere Tai Chi vorm. Voor veel oudere deelnemers is dit genoeg en blijven deze grote voldoening te geven. De geleidelijk merkbare toename in spierkracht in de benen, een meer soepele tred en betere coördinatie brengt ook meer zelfvertrouwen om andere activiteiten te ondernemen. Cursisten noemen ook dat hun prestaties in hun favoriete sport of dans verbeteren. 

Als je wat meer uitdaging zoekt, kan je hierna doorgaan met Vervolg Tai Chi Dans. Daarin maak je kennis met korte vormen, bestaande uit meerdere bewegingen achter elkaar. Wie weet kan dit voor jou uitgroeien tot de volledige traditionele vorm van 60 bewegingen. Een intense beleving die je gezondheid en welzijn diep ondersteunt.

Westers onderzoek naar de eeuwenoude Chinese bewegingsvormen

De basis cursus werd ontwikkeld aan de Harvard Medical School, ten behoeve van onderzoek naar de factoren die Tai Chi zo geschikt maken voor ouderen. 
Door de jaren een gewaardeerde cursus voor herstel na ziekte, operatie, of gewoon jarenlange bewegingsarmoede. 

Je kunt altijd meedoen

Door de opbouw kan je altijd meedoen. Het gaat nooit om mooi, snel of krachtig bewegen, maar om jouw kennismaking met de mogelijkheden van jouw lichaam. De reis  veel belangrijker dan een bedacht einddoel. Je zult verrast worden hoeveel je wèl kunt. 

Saai wordt het nooit

De bewegingen beginnen simpel en blijken steeds nieuwe lagen te hebben.
Veilig bewegen, maar nooit saai. Uitdagend, maar niet frustrerend moeilijk. Je kunt zelfs van het begin af aan de weldadige effecten ervaren.

 

En als je thuis oefent kun je ontdekken wat een oud cursist opmerkte:
“Ik wist niet dat ik op mijn 70 ste nog zo soepel en toch stevig op me benen zou staan”

 

Wanneer en waar

  • Theater Orpheus Apeldoorn
  • 18 oktober tot en met 20 december: 9.45 – 11.15 uur
  • vervolg januari tot en met maart

Kosten

De basiscursus is een non-profit initiatief van Lies Bijl en wordt gesubsidieerd door de Gemeente Apeldoorn. De eigen bijdrage bedraagt € 35 voor oktober – december (10 lessen) en € 40 voor de cursus januari – maart (12 lessen).

Ondersteund door Theater Orpheus, Gouden dans en het programma van de Harvard Medical School Guide to Tai Chi.

Zo kunt u betalen

Maak uw bijdrage over op ons bankrekeningnummer NL98 RABO 0323 9512 28 t.n.v. G.A.E. Bijl in Apeldoorn.

Aanmelden